Dr Krzysztof Mizera - 508356718

Glikogen mięśniowy

18 grudnia 2021

Glikogen to polisacharyd, czyli inaczej wielocukier. Składa się on z wielu cząsteczek glukozy. Ilość glikogenu zgromadzonego w organizmie jest uzależniona od charakteru, intensywności i czasu trwania wykonywanego wysiłku, a także od stopnia wytrenowania, jakości i ilości spożywanych pokarmów. Szacuje się, że jest on w  około 79% jest zmagazynowany w mięśniach, w 14% – w wątrobie, natomiast w 7% – we krwi w formie glukozy. co powoduje, że ok. 400 g, z czego ok. 100g znajduje się w wątrobie, a ok. 300 g jest zmagazynowane w mięśniach. Taka ilość glikogenu dostarcza ok. 1200-1300 kcal i wystarcza na ok. 45-60 minut wysiłku o wysokiej intensywności lub 2-3 godziny wysiłku o niskiej intensywności (np. wolny bieg).

 

Okazuje się jednak, że wykonując odpowiedni trening siłowy oraz stosując dietę wysokowęglowodanową, można zwiększyć owe wartości do 135 g w przypadku wątroby i 900 g w odniesieniu do mięśni. Należy zauważyć, że możliwości gromadzenia przez mięśnie glikogenu są uwarunkowane w dużej mierze genetycznie.

 

+48 508356718

krzysztofmizera@o2.pl

Dietetyk sportowy, fizjolog i trener Dr Krzysztof Mizera