Dr Krzysztof Mizera - 508356718

Nowe rekomendacje żywieniowe dla sportowców

14 sierpnia 2022
Pisząc kolejną pracę naukową natknąłem się na ciekawe badania dotyczące żywienia w sportach opartych na sile i mocy, m.in. sportach siłowych , ale też gimnastyce czy biegach sprinterskich w "Nutritional Considerations for the Power Athlete".
Autorzy podzielili żywienie na 4 różne pory: okres ogólnego przygotowania, okres przedstartowy, dzień startowy oraz okres regeneracji postartowej (roztrenowania). 
I tak
Okres przygotowawczy: ilość spożywanych węglowodanów zależy od intensywności począwszy od 3-5 g/kg m.c./dzień, do 12 g przy intensywności wysokiej. Ilość białka między 1,2-2 g/ kg m. c./dzień, przy czym zaleca się 0,25-0,30 g/kg w pierwszych 2 godzinach od zakończenia treningu. Ilość tłuszczu 1,5-2 g/kg m.c./ dzień.
W okresie przedstartowym: w zależności od tego jak długo trwa trening jest to w przypadku węglowodanów 7-12 g/kg/m.c./24 godziny przed wysiłkiem (wysiłek krótszy niż 90 min) i 10-12 g/kg/m.c/48 godz przed wysiłkiem, jeśli wysiłek trwa dłużej niż 90 min. Ilość białka 1,2-2 g/kg/m.c./dzień, natomiast zmniejsza się ilość tłuszczu  - 0,8-1,2 g/kg m.c/dzień.
W dzień startowy węglowodany w ilości 1-4 g/kg do 4 godzin przed startem i od 1 do >2,5 w czasie rywalizacji (w zależności od czasu jej trwania). Ilość białka i tłuszczu jak w okresie wcześniejszym.
  W okresie roztrenowania ilość zalecanych węglowodanów to 4-6 g/kg/m.c./dzień, białka 1,2-1,7, zaś tłuszczu 1-1,5 g/kg m.c /dzień.
 

 

+48 508356718

krzysztofmizera@o2.pl

Dietetyk sportowy, fizjolog i trener Dr Krzysztof Mizera